Det började någon gång i barndomen efter ett besök hos kusinerna i Stockholm. Jag kom hem med insikten att tecknade serier var något man kunde göra själv. Enligt storkusinen Olas koncept var, förutom penna och papper det enda som behövdes en egen seriehjälte. Snart såg därför den stentuffa agenten/deckaren Dick Cross dagens ljus och han följdes snart nog av lillebror Pelles Will Fross och polarna Per och Bosses respektive motsvarigheter, där åtminstone den ene lyssnade till namnet Joe Ross. Nu vidtog en tid av hejdlös massproduktion, allt nedtecknat på avlånga notisblock som våran snälla pappa tillhandahöll.

Åren gick, men intresset för egenproducerade serier höll i sig. Så småningom hade de dock fått en mer humoristisk inriktning. När jag kommit upp i gymnasiet hade jag utarbetat en egen variant, som jag kallade "Snabbserier". De var som namnet antyder skissartade men även relativt korta i "stripform" och hade ett våldsamt innehåll där figurerna sällan överlevde för en fortsättning.

Sedan följde en tid då den svenska serievärlden präglades av sk. fanzines, Snapparn och allt vad de hette, ha ha! Egenproducerade tidningar i A5, de flesta förmodligen utskrivna på skolans kopieringsapparat. Det var många hårda recensioner av kollegornas alster och diskussionen handlade om vad som var komersiellt skräp och vad som höll måttet. Den biten intresserade mig aldrig.

I början på 80-talet blev jag inbjuden att bidra till Galago, vilket tyvärr blev en kort sejour. Efter att ha missat deadline en gång för mycket fick jag ett brev där de tackade för den här tiden, men trots allt stängde de inte dörren helt. De uppmanade mig istället att skicka in material när jag hade något, vilket jag givetvis aldrig gjorde. Jag tror ändå att jag egentligen aldrig passade där, Galago var alldeles för "politisk" för mig och mina "gubbar", de kunde helt enkelt inte uppföra sig.

Idag då? Jo det händer att jag får ett "ryck" och knåpar ihop något. Carrot Kid är ett sådant exempel. Övrigt material är annars åtminstone producerat under    2000-talet, ev. med något undantag.

 

Mycket nöje!

Mats

 

 

Facebook Twitter Pinterest Flickr Instagram LinkedIn share